NYHET

Socialdemokraterna vill stärka stödet till kvinnojourerna

Azra Muranovic, riksdagsledamot från Jönköpings län, vill stärka stödet till de ideela kvinnojourerna.

Azra Muranovic, riksdagsledamot från Jönköpings län.

 

I en motion till Sveriges riksdag föreslår de socialdemokratiska ledamöterna att stödet till landets kvinnojourer stärks. Behovet av detta aktualiseras inte minst under jul- och nyår.

– Högtider innebär lediga dagar där kvinnor som utsätts för våld inte kan söka skydd på sina jobb. För dessa är kvinnojourernas arbete livsviktigt, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic.

Under 2021 dödades 15 kvinnor av en man som de hade eller hade haft en relation med. Samma år anmäldes även 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor och flickor. Samtidigt misstänker Brottsförebyggande rådet att mörkertalet är stort.

– För att hjälpa och stötta dessa kvinnor fyller landets kvinno- och tjejjourer en oerhört viktig roll. Deras arbete måste värnas, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic från Värnamo.

"Staten behöver värna kvinnojourerna"

Hon har därför, tillsammans med de övriga socialdemokratiska riksdagsledamöterna från länet, skrivit en motion till riksdagen Länk till annan webbplats. om behovet att stärka stödet till kvinno- och tjejjourerna.

– Att stötta organisationer som hjälper utsatta kvinnor är en självklar del av ett välfärdssamhälle. Staten behöver stötta, värna och utveckla de ideella kvinnojourerna, säger Azra Muranovic.