Gå till innehåll

Nyheter

 • Haraldsson vill ha svar på hur regeringen ska stötta trähusindustrin

  Den ekonomiska krisen har inneburit att efterfrågan på småhus minskat dramatiskt, och det har satt många trähusföretag i länet i en tuff situation. Med anledning av att företag riskerar konkurs och anställda att bli av med jobbet kräver Johanna Haraldsson svar av bostadsminister Andreas Carlson kring vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att stötta branschen.
 • De Basso på plats 13 när makthavare inom sjukvården rankas

  När Dagens Medicin rankar de 100 mäktigaste inom svensk sjukvård går Rachel De Basso (S) som ny på listan direkt in på plats 13. De Basso är regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län och ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
 • Socialdemokraterna i Jönköpings län nominerar Ilan De Basso till Europaparlamentet

  Socialdemokraterna i Jönköpings län har fattat beslut om att nominera Ilan De Basso till Europaparlamentet. Valet till Europaparlamentet genomförs den 9 juni 2024. Socialdemokraterna kommer att fatta beslut om sin nationella lista i slutet av hösten 2023.
 • Den tidigare socialdemokratiska politikern Lars Isaksson har avlidit

   Den tidigare socialdemokratiska politiken Lars Isaksson har avlidit efter en tids sjukdom. Lars Isaksson var bland annat landstingsstyrelsens ordförande mellan 1982-1991 samt 1994-2006. Isaksson var även ordförande i Landstingsförbundet mellan 1997-2006. Han blev 77 år gammal.
 • Minskad hyrbemanning och ökade resurser till vårdcentralerna i budget 2024

  Måndagen den 29 maj presenterade Samverkan Region Jönköpings län sitt förslag till budget 2024 och flerårsplan 2025 - 2026 för Region Jönköpings län.
 • Drygt 3900 personer firade 1 maj i Jönköpings län

  Socialdemokraternas 1 maj-firanden i Jönköpings län samlade i år drygt 3900 personer. Allra flest deltagare var det i Jönköpings kommun. Totalt deltog cirka 3000 personer vid firandena i Jönköping, Huskvarna och Norrahammar.
 • De Basso får tungt uppdrag i SKR

   Den 15 maj tar Rachel De Basso (S) över ordförandeklubban i Sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR). Det beslutades under fredagen. Sjukvårdsdelegationen är ett av SKR:s tyngsta organ.
 • Haraldsson: ”Hur agerar regeringen för att minska stressen på jobbet?”

   En studie från Hälsohögskolan i Jönköping visar att en stressig arbetsmiljö riskerar att drabba hälsan långt efter att personen gått i pension. Med anledning av den studien frågar riksdagsledamoten Johanna Haraldsson vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att minska stressen på arbetsplatserna.
 • Nyheter från regionfullmäktige 2023-04-18

  Stora investeringar i solpaneler, årsredovisningen för 2022, policy för flaggning och manifestationer samt en ny strategisk beredskapsplan för 2023 - 2026
 • Fira första maj 2023

  I år firas första maj på 14 platser i Jönköpings län. I Jönköping går partiordförande Magdalena Andersson med i första-maj-tåget som avgår från Hovrättstorget vid klockan 13.00 och sedan talar hon på samma plats klockan 14.00. Det är första gången sedan 1983 som en sittande partiordförande första-maj-talar i länet. Under firandet i Jönköping kommer även artisten Faith Kakembo att uppträda.
 • Sebastian Hörlin – ny distriktsordförande för Socialdemokraterna

   I samband med distriktskongressen i Vaggeryd den 1 april valde Socialdemokraterna i Jönköpings län Sebastian Hörlin från Eksjö till ny distriktsordförande.– Jag är väldigt stolt och tacksam för förtroendet, säger Sebastian Hörlin.
 • Uttalande från distriktskongressen


  Den 24 februari 2022 förändrades omvärldsläget i vårt närområde drastiskt. Rysslands olagliga krig mot Ukraina har orsakat stort mänskligt lidande. Vi står enade i solidaritet med det ukrainska folket. För oss socialdemokrater är det självklart: när vi ser friheten och rätten att själv bestämma sin framtid hotas så står vi upp för demokratin och tar striden mot de antidemokratiska krafterna.
 • Ödebrink (S) i Kazakstan på uppdrag

   Den 19 mars hölls parlamentsval i Kazakstan. Riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) från Jönköpings län var en av åtta svenska riksdagsledamöter som ingår i en internationell delegation som observerade valet.
 • Sigvardsson (S): ”Regeringen borde stärka folkhögskolorna i stället”

   Många folkhögskolor i länet och i landet sliter just nu med att få verksamheten i balans efter regeringens neddragningar. Detta oroar Niklas Sigvardsson, riksdagsledamot från Socialdemokraterna, som kräver svar från utbildningsminister Mats Persson om hur regeringen tänker vända utvecklingen.
 • Efter regionala rapporter – Haraldsson kräver svar av arbetsmarknadsministern

   Nyhetsinslag från P4 Jönköping visar att företagen i länet, trots annalkande lågkonjunktur, söker efter personal. I länet finns det i dagsläget runt 12 000 lediga jobb. Nu kräver riksdagsledamoten Johanna Haraldsson svar från arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden.
 • Valberedningen föreslår Sebastian Hörlin till ny distriktsordförande för S

   I samband med distriktskongressen i Vaggeryd den 1 april ska Socialdemokraterna i Jönköpings län välja en ny distriktsordförande. Nu har valberedningen presenterat sitt förslag, och de föreslår Sebastian Hörlin från Eksjö.
 • Peter Perssons söndagsskola

   Peter Persson, tidigare bland annat riksdagsledamot och kommunalråd i Jönköping, har skrivit en artikelserie på temat socialdemokratisk ideologi och historia i Sydöstran.
 • Muranovic (S) på nordiskt möte om säkerhetspolitik

  När företrädare för de nordiska socialdemokratiska partierna träffades i Helsingfors förra veckan var säkerhetspolitik och NATO i fokus. En av delegaterna från Sverige var riksdagsledamoten från Värnamo, Azra Muranovic.
 • Länets hälso- och sjukvård i topp i två nationella mätningar

  Invånarna i Jönköpings län är bland de mest nöjda i Sverige med den hälso- och sjukvård som erbjuds, även länets vårdenheter inom habilitering står sig bra i en nationell jämförelse.
 • Distriktskongress 2023

   Den 1 april håller Socialdemokraterna i Jönköpings län sin distriktskongress i Vaggeryds Folkets hus.
 • Regiongruppen organiserar budgetstorträff inför budget 2024

  Lördagen den 25 februari organiserade den socialdemokratiska regiongruppen en budgetstorträff med regionala företrädare
 • Ödebrink lämnar som distriktsordförande för Socialdemokraterna

   I samband med Socialdemokraterna i Jönköpings läns distriktskongress den 1 april kommer Carina Ödebrink att lämna uppdraget som ordförande i distriktet.
 • Ödebrink (S) i interpellations-
  debatt om ny tandläkarutbildning

   Det är i dag brist på tandläkare i Sverige, och bedömningen är att det kommer vara så en lång tid framöver. Med anledning av det har riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) initierat en interpellationsdebatt Länk till annan webbplats. med utbildningsminister Mats Persson kring vilka åtgärder som regeringen planerar för att förbättra tillgången på tandläkare framöver.
 • Ödebrink (S) i interpellationsdebatt om nya stambanor

   Beskedet att den SD, M, KD och L besked att stoppa planerna på nya stambanor i södra Sverige har skapat oro bland kommuner och näringsliv i södra Sverige. Med anledning av det har riksdagsledamoten Carina Ödebrink ställt en interpellation till infrastrukturminister Andreas Carlson för att lyfta behovet av nya infrastruktursatsningar.
 • Han blir ny 1:e ombudsman för partidistriktet


  Från och med årsskiftet har Socialdemokraterna i Jönköpings län en ny 1:e ombudsman. Tjänsten innehas nu av Simon Johansson från Vaggeryd som tar över efter Thomas Gustavsson som utsetts till nytt regionråd.
 • Socialdemokrater från
  länet vill stärka äldreomsorgen

   Ett fortsatt äldreomsorgslyft, stopp på minutstyrningen och bort med delade turer. Dessa tre åtgärder för att stärka äldreomsorgen föreslår de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län i en motion.– Äldreomsorgen har i dag stora problem med att hitta rätt utbildad personal, samtidigt som arbetsmiljön på många platser också behöver bli bättre, säger riksdagsledamoten Johanna Haraldsson.
 • Socialdemokrater från länet
  vill att Vättern blir ett riksintresse
   

   Klassificera Vättern som ett riksintresse. Det föreslår de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län i en motion till riksdagen.– Utifrån Vätterns betydelse som dricksvattentäkt är det rimligt att den ges ett starkare skydd och förklaras som riksintresse, säger riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson.
 • Socialdemokraterna vill stärka stödet till kvinnojourerna

   I en motion till Sveriges riksdag föreslår de socialdemokratiska ledamöterna att stödet till landets kvinnojourer stärks. Behovet av detta aktualiseras inte minst under jul- och nyår.– Högtider innebär lediga dagar där kvinnor som utsätts för våld inte kan söka skydd på sina jobb. För dessa är kvinnojourernas arbete livsviktigt, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic.
 • Socialdemokrater från länet vill reformera tandvårdssystemet

   Svensk tandvård ska gynna regelbundna besök och på sikt omfattas av ett högkostnadsskydd. Det föreslår socialdemokrater från Jönköpings län i en motion till Sveriges riksdag.– På tok för många avstår i dag från tandvård på grund av ekonomiska skäl, säger riksdagsledamoten Carina Ödebrink.
 • Riksdagsledamöter kräver svar om elstödet till företagen

   Elstödet till företag behöver snabbt komma på plats för att motverka arbetslöshet i elkrisens spår. Nu kräver de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Niklas Sigvardsson och Johanna Haraldsson svar från regeringen om vilka åtgärder som vidtas.
 • Socialdemokraterna i Jönköpings län söker ombudsman

  Vill du vara med och stärka socialdemokratin inför framtiden? Är du en duktig organisatör? Då är det här tjänsten för dig. Socialdemokraterna i Jönköpings län söker nu en ombudsman med placering i Jönköping.
 • Ödebrink (S): Infrastrukturministerns svar är ett svek mot Jönköpings län

   Inga nya stambanor i Jönköpings län. Det är infrastrukturministern Andreas Carlsons svar på Carina Ödebrinks (S) skriftliga fråga om vilka åtgärder regeringen ska vidta för att möta behovet av en ny järnväg.
  – Svaret är ett stort svek mot Jönköpings län och visar att regeringen saknar en plan för framtidens infrastruktur, säger Carina Ödebrink.

 • Nya vårdplatser och lönesatsningar i budget 2023 trots osäkert läge

   Trots det osäkra omvärldsläget väljer Samverkan Region Jönköpings län att göra nya satsningar för att ha en hälso- och sjukvård i toppklass i sitt budgetförslag för 2023. Nya riktade lönesatsningar, ökad bemanning och fler vårdplatser ska förbättra för personal och patienter. Länstrafiken får ett extra tillskott med anledning av ökade drivmedelspriser samt för att kunna fortsätta hålla igång kollektivtrafiken.
 • Ödebrink (S) kräver infrastrukturministern på svar

   Beskedet att den SD, M, KD och L planerar att stoppa planerna på nya stambanor i södra Sverige har skapat oro bland kommuner och näringsliv i södra Sverige. Med anledning av det har riksdagsledamoten Carina Ödebrink ställt en skriftlig fråga till infrastrukturminister Andreas Carlson om vad han tänker vidta för åtgärder för att möta behovet av ny järnväg.
 • Sigvardsson (S): ”Regeringens svar – ett icke-svar”

   Riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S) krävde i en skriftlig fråga svar av regeringen kring den tänkta centraliseringen av ämneslärarutbildningen och dess konsekvenser för det framtida lärarbehovet. Nu har han fått svar från utbildningsministern, och han är fortsatt orolig för framtiden för lärarutbildningen på Högskolan för lärande och kommunikation.
 • Sigvardsson (S) kräver svar av utbildningsministern

   – Regeringens förslag att centralisera ämneslärarutbildningen till ett fåtal lärosäten riskerar att slå hårt mot Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, säger riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S) som därför ställt en skriftlig fråga till utbildningsministern där han kräver svar om hur regeringen tänker lösa det framtida lärarbehovet i hela landet.
 • Haraldsson kräver svar av biträdande arbetsmarknadsministern

   Under årets första nio månader har 35 byggarbetsplatser i Jönköpings län fått anmärkningar när det gäller säkerhetsarbete. Nu kräver riksdagsledamoten Johanna Haraldsson svar från biträdande arbetsmarknadsministern kring vad regeringen tänker göra för att komma till rätta med bristerna i arbetsmiljön i byggbranschen.
 • S, M och BA tar över den politiska ledningen i Region Jönköpings län

   Socialdemokraterna, Moderaterna och Bevara akutsjukhuset kommer att ta över den politiska ledningen i Region Jönköpings län för mandatperioden 2023-2026. De tre partierna ska samarbeta under namnet Samverkan Region Jönköpings län. Rachel De Basso (S) och Tommie Ekered (M) kommer att bli ordförande och förste vice ordförande i regionstyrelsen.
 • Fyra S-vallöften för mer jämlik och tillgänglig sjukvård i hela länet

   För Socialdemokraterna är det självklart att samhället ska ha demokratisk kontroll över välfärden och att våra skattepengar ska gå till att möta behovet av vård hos länets invånare. Vi har gett fyra regionala S-vallöften för mer jämlik och tillgänglig sjukvård i hela länet.
 • S-vallöfte: Minst 100 miljoner kronor till snabbare vård för barn och unga med psykisk ohälsa

  Socialdemokraterna ger ett nytt regionalt vallöfte om att satsa minst 100 miljoner kronor på snabbare vård för barn och unga med psykisk ohälsa under nästa mandatperiod. Partiet går till val på jämlik och tillgänglighet sjukvård i hela länet och kommer att stoppa nya vårdval och privatiseringar av länet sjukvård.
 • Nytt regionalt S-vallöfte: Anställa minst 500 fler medarbetare inom vården

  Socialdemokraterna ger det nya vallöftet att personalstyrkan inom vården ska växa med minst 500 fler medarbetare i Region Jönköpings län under nästa mandatperiod. S och LO har gjort ett gemensamt handslag om 21 områden och är överens om att det behövs bättre arbetsvillkor och fler medarbetare inom välfärden.
 • Ny strategi för fler resor med cykel i hela Jönköpings län

  Regionfullmäktige har antagit en ny regional cykelstrategi för Jönköpings län. Syftet är att få fler av länets invånare att resa smidigt med cykel. Strategin ska vara en grund för att gemensamt jobba inom länet för att göra cykel mer attraktivt som transportmedel.
 • Regeringen: Jönköping blir nytt järnvägsnav för nya stambanor

   Regeringen har nu fastställt att Jönköping blir nytt järnvägsnav för nya stambanor och avsätter 3 miljarder kronor för planläggning. Satsningen innebär att Trafikverket kan börja planera byggnationen av ny järnväg mellan Linköping och Borås samt Hässleholm med Jönköping som knutpunkt.
 • Fjärde stora lönesatsningen på vårdpersonal och fokus på länets beredskap

  Socialdemokraterna och styrande Koalition för Region Jönköpings län väljer att göra en fjärde stor lönesatsning i budget för 2023. Det innebär att 200 miljoner kronor har satsats på att höja lönen för vårdpersonal under fyra år. I de politiska inriktningarna finns det även stort fokus på bättre arbete med säkerhet och beredskap.