Nyheter

 • Budget 2025: Tillsammans för ett starkare, tryggare och mer hållbart Jönköpings län.

  Måndagen den 27 maj presenterade Samverkan Region Jönköpings län Budget 2025 med flerårsplan 2026-2027: Tillsammans för ett starkare, tryggare och hållbart Jönköpings län.
 • Drygt 2300 personer firade 1 maj i Jönköpings län

  Socialdemokraternas 1 maj-firanden i Jönköpings län samlade i år drygt 2300 personer. Allra flest deltagare var det i Jönköpings kommun. Totalt deltog cirka 1000 personer vid firandena i Jönköping, Huskvarna och Norrahammar.
 • Uttalande från distriktskongressen

  I oktober genomförde Hamas en fruktansvärd terrorattack mot Israel. En attack som inte går att ursäkta eller legitimera på något sätt och som med kraft ska fördömas. Det blev starten på en väpnad konflikt där oerhört många människor har mist sina liv – merparten av dem civila palestinier.
 • Regionfullmäktige 23/4

  Under Regionfullmäktiges sammanträde den 23 april i Jönköping fattades flera beslut för en fortsatt hälso- och sjukvård i toppklass. Flera investeringsbeslut om förstärkningar för hälso- och sjukvården i länet. Regionfullmäktige behandlade och godkände även årsredovisningen 2023 som beskriver hur verksamheterna förhåller sig till de mätetal och mål som fastställs.
 • Fira första maj 2024

  I år firas första maj på 14 platser i Jönköpings län. Bland talarna i länet finns bland annat Marie Nilsson, förbundsordförande IF Metall, Ilan De Basso, kandidat i EU-valet och europaparlamentariker, Gabriella Lavecchia, förbundsordförande SEKO och Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor.
 • Distriktskongress 2024

  Den 13 april håller Socialdemokraterna i Jönköpings län sin distriktskongress.
 • Första spadtag specialistpsykiatrin Värnamo sjukhus

  Idag togs första spadtaget för en ny byggnation av specialistpsykiatrin i Värnamo. Planeringen och utformningen av lokalerna har utgått ifrån patienter, närstående och medarbetares perspektiv. Detta är en satsning på ca 250 miljoner kronor som planeras vara klart 2026.
 • Muranovic (S) lyfter behovet av utbildning för att bemöta våldsutsatta

  I en motion till riksdagen föreslår Socialdemokraterna i Jönköpings län en förstärkning av kunskap och kompetens inom vård och andra yrkesgrupper för att på ett bättra sätt bemöta våldsutsatta kvinnor. Behovet av detta aktualiseras inte minst under jul och nyår.
 • Sigvardsson (S): ”Julens tågstrul visar på behovet av nya stambanor”

  Under de senaste veckorna har det varit flera nyheter om inställda tågavgångar under december. Enligt riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson visar det på behovet av nya stambanor i Södra Sverige, och i en motion föreslår han och andra socialdemokrater från Jönköpings län att riksdagen fattar beslut att så ska ske.
 • Efter ökat antal arbetsplatsolyckor – Haraldsson (S) kräver svar av regeringen

  Efter den fruktansvärda olyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg har år 2023 blivit det dödligaste året på jobbet sedan 2011. Johanna Haraldsson (S) är djupt oroad över den alarmerande ökningen och kräver nu svar från regeringen kring vilka förebyggande åtgärder de tänker vidta för att förbättra arbetsmiljön och minska riskerna för anställda runt om i Sverige.
 • Muranovic (S) driver på för stärkt stöd till kvinno- och tjejjourer

  Socialdemokraterna i Jönköpings län vill stärka kvinno- och tjejjourernas viktiga arbete. I en motion till Sveriges riksdag vill de säkra deras arbete samt undanta skyddat boende från lagen om offentlig upphandling.
 • Sigvardsson (S) driver på för stärkt dricksvattenskydd av Vättern

  Socialdemokraterna i Jönköpings län lyfter återigen frågan om ett ökat skydd för Vättern i en motion till riksdagen. Enligt riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson har frågan blivit ännu mer brinnande med tanke på att den kommunala beredskapen kommit upp i ljuset med anledning av kriget i Europa.
 • Efter Hyresgästföreningens rapport – Sigvardsson kritiserar regeringen

  Hyresgästföreningens rapport om unga vuxnas boende avslutade en oroande situation där över 2000 unga vuxna i Jönköping kan tvingas bo kvar hos sina föräldrar, trots önskan om en egen bostad. Med anledning av rapporten frågar nu riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson (S) bostadsminister Andreas Carlson vilka kortsiktiga åtgärder regeringen tänker vidta för att fler ska kunna flytta hemifrån.
 • Ödebrink (S) fortsätter kämpa för att Jönköping University ska bli universitet

  Ge Jönköping University universitetsstatus. Det föreslår riksdagsledamoten Carina Ödebrink återigen i en motion till Sveriges riksdags, och efter utbildningsministerns öppning i Jönköpings-Posten har hon förhoppning på att den kan bli bifallen.
 • Så stoppar vi mäns våld mot kvinnor

  Varje dag utsätts flickor och kvinnor för trakasserier, våld och sexualbrott, inte sällan av en man som hon har eller har haft en relation med. Våldet orsakar stort lidande och livslånga konsekvenser. En del kvinnor och barn tvingas leva gömda för gärningsmannen. Det är oacceptabelt. Därför måste vi tillsammans arbeta för en förbättring.
 • Ödebrink (S) ställer infrastrukturministern till svars

  I juni presenterade Trafikverket sina utredningar när det gäller nya järnvägssträckningar i södra Sverige. Men från regeringens håll har det varit tyst kring framtiden för projekten. Nu kräver riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) svar från infrastrukturminister Andreas Carlson.
 • För tre välfungerande akutsjukhus

  Hälso- och sjukvården ska fortsatt vara i toppklass och därför fortsätter vi att utveckla våra tre akutsjukhus i länet. Socialdemokraterna gör tillsammans med Samverkan Region Jönköpings län flera investeringar på akutsjukhusen.
 • Haraldsson vill ha svar på hur regeringen ska stötta trähusindustrin

  Den ekonomiska krisen har inneburit att efterfrågan på småhus minskat dramatiskt, och det har satt många trähusföretag i länet i en tuff situation. Med anledning av att företag riskerar konkurs och anställda att bli av med jobbet kräver Johanna Haraldsson svar av bostadsminister Andreas Carlson kring vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att stötta branschen.
 • De Basso på plats 13 när makthavare inom sjukvården rankas

  När Dagens Medicin rankar de 100 mäktigaste inom svensk sjukvård går Rachel De Basso (S) som ny på listan direkt in på plats 13. De Basso är regionstyrelsens ordförande i Region Jönköpings län och ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation.
 • Socialdemokraterna i Jönköpings län nominerar Ilan De Basso till Europaparlamentet

  Socialdemokraterna i Jönköpings län har fattat beslut om att nominera Ilan De Basso till Europaparlamentet. Valet till Europaparlamentet genomförs den 9 juni 2024. Socialdemokraterna kommer att fatta beslut om sin nationella lista i slutet av hösten 2023.
 • Den tidigare socialdemokratiska politikern Lars Isaksson har avlidit

   Den tidigare socialdemokratiska politiken Lars Isaksson har avlidit efter en tids sjukdom. Lars Isaksson var bland annat landstingsstyrelsens ordförande mellan 1982-1991 samt 1994-2006. Isaksson var även ordförande i Landstingsförbundet mellan 1997-2006. Han blev 77 år gammal.
 • Minskad hyrbemanning och ökade resurser till vårdcentralerna i budget 2024

  Måndagen den 29 maj presenterade Samverkan Region Jönköpings län sitt förslag till budget 2024 och flerårsplan 2025 - 2026 för Region Jönköpings län.
 • Drygt 3900 personer firade 1 maj i Jönköpings län

  Socialdemokraternas 1 maj-firanden i Jönköpings län samlade i år drygt 3900 personer. Allra flest deltagare var det i Jönköpings kommun. Totalt deltog cirka 3000 personer vid firandena i Jönköping, Huskvarna och Norrahammar.
 • De Basso får tungt uppdrag i SKR

   Den 15 maj tar Rachel De Basso (S) över ordförandeklubban i Sjukvårdsdelegationen i Sveriges kommuner och regioner (SKR). Det beslutades under fredagen. Sjukvårdsdelegationen är ett av SKR:s tyngsta organ.
 • Haraldsson: ”Hur agerar regeringen för att minska stressen på jobbet?”

   En studie från Hälsohögskolan i Jönköping visar att en stressig arbetsmiljö riskerar att drabba hälsan långt efter att personen gått i pension. Med anledning av den studien frågar riksdagsledamoten Johanna Haraldsson vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att minska stressen på arbetsplatserna.
 • Nyheter från regionfullmäktige 2023-04-18

  Stora investeringar i solpaneler, årsredovisningen för 2022, policy för flaggning och manifestationer samt en ny strategisk beredskapsplan för 2023 - 2026
 • Fira första maj 2023

  I år firas första maj på 14 platser i Jönköpings län. I Jönköping går partiordförande Magdalena Andersson med i första-maj-tåget som avgår från Hovrättstorget vid klockan 13.00 och sedan talar hon på samma plats klockan 14.00. Det är första gången sedan 1983 som en sittande partiordförande första-maj-talar i länet. Under firandet i Jönköping kommer även artisten Faith Kakembo att uppträda.
 • Sebastian Hörlin – ny distriktsordförande för Socialdemokraterna

   I samband med distriktskongressen i Vaggeryd den 1 april valde Socialdemokraterna i Jönköpings län Sebastian Hörlin från Eksjö till ny distriktsordförande.– Jag är väldigt stolt och tacksam för förtroendet, säger Sebastian Hörlin.
 • Uttalande från distriktskongressen


  Den 24 februari 2022 förändrades omvärldsläget i vårt närområde drastiskt. Rysslands olagliga krig mot Ukraina har orsakat stort mänskligt lidande. Vi står enade i solidaritet med det ukrainska folket. För oss socialdemokrater är det självklart: när vi ser friheten och rätten att själv bestämma sin framtid hotas så står vi upp för demokratin och tar striden mot de antidemokratiska krafterna.
 • Ödebrink (S) i Kazakstan på uppdrag

   Den 19 mars hölls parlamentsval i Kazakstan. Riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) från Jönköpings län var en av åtta svenska riksdagsledamöter som ingår i en internationell delegation som observerade valet.
 • Sigvardsson (S): ”Regeringen borde stärka folkhögskolorna i stället”

   Många folkhögskolor i länet och i landet sliter just nu med att få verksamheten i balans efter regeringens neddragningar. Detta oroar Niklas Sigvardsson, riksdagsledamot från Socialdemokraterna, som kräver svar från utbildningsminister Mats Persson om hur regeringen tänker vända utvecklingen.
 • Efter regionala rapporter – Haraldsson kräver svar av arbetsmarknadsministern

   Nyhetsinslag från P4 Jönköping visar att företagen i länet, trots annalkande lågkonjunktur, söker efter personal. I länet finns det i dagsläget runt 12 000 lediga jobb. Nu kräver riksdagsledamoten Johanna Haraldsson svar från arbetsmarknadsminister Johan Pehrsson om vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden.
 • Valberedningen föreslår Sebastian Hörlin till ny distriktsordförande för S

   I samband med distriktskongressen i Vaggeryd den 1 april ska Socialdemokraterna i Jönköpings län välja en ny distriktsordförande. Nu har valberedningen presenterat sitt förslag, och de föreslår Sebastian Hörlin från Eksjö.
 • Peter Perssons söndagsskola

   Peter Persson, tidigare bland annat riksdagsledamot och kommunalråd i Jönköping, har skrivit en artikelserie på temat socialdemokratisk ideologi och historia i Sydöstran.
 • Muranovic (S) på nordiskt möte om säkerhetspolitik

  När företrädare för de nordiska socialdemokratiska partierna träffades i Helsingfors förra veckan var säkerhetspolitik och NATO i fokus. En av delegaterna från Sverige var riksdagsledamoten från Värnamo, Azra Muranovic.
 • Länets hälso- och sjukvård i topp i två nationella mätningar

  Invånarna i Jönköpings län är bland de mest nöjda i Sverige med den hälso- och sjukvård som erbjuds, även länets vårdenheter inom habilitering står sig bra i en nationell jämförelse.
 • Distriktskongress 2023

   Den 1 april håller Socialdemokraterna i Jönköpings län sin distriktskongress i Vaggeryds Folkets hus.
 • Regiongruppen organiserar budgetstorträff inför budget 2024

  Lördagen den 25 februari organiserade den socialdemokratiska regiongruppen en budgetstorträff med regionala företrädare
 • Ödebrink lämnar som distriktsordförande för Socialdemokraterna

   I samband med Socialdemokraterna i Jönköpings läns distriktskongress den 1 april kommer Carina Ödebrink att lämna uppdraget som ordförande i distriktet.
 • Ödebrink (S) i interpellations-
  debatt om ny tandläkarutbildning

   Det är i dag brist på tandläkare i Sverige, och bedömningen är att det kommer vara så en lång tid framöver. Med anledning av det har riksdagsledamoten Carina Ödebrink (S) initierat en interpellationsdebatt Länk till annan webbplats. med utbildningsminister Mats Persson kring vilka åtgärder som regeringen planerar för att förbättra tillgången på tandläkare framöver.
 • Ödebrink (S) i interpellationsdebatt om nya stambanor

   Beskedet att den SD, M, KD och L besked att stoppa planerna på nya stambanor i södra Sverige har skapat oro bland kommuner och näringsliv i södra Sverige. Med anledning av det har riksdagsledamoten Carina Ödebrink ställt en interpellation till infrastrukturminister Andreas Carlson för att lyfta behovet av nya infrastruktursatsningar.
 • Han blir ny 1:e ombudsman för partidistriktet


  Från och med årsskiftet har Socialdemokraterna i Jönköpings län en ny 1:e ombudsman. Tjänsten innehas nu av Simon Johansson från Vaggeryd som tar över efter Thomas Gustavsson som utsetts till nytt regionråd.
 • Socialdemokrater från
  länet vill stärka äldreomsorgen

   Ett fortsatt äldreomsorgslyft, stopp på minutstyrningen och bort med delade turer. Dessa tre åtgärder för att stärka äldreomsorgen föreslår de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län i en motion.– Äldreomsorgen har i dag stora problem med att hitta rätt utbildad personal, samtidigt som arbetsmiljön på många platser också behöver bli bättre, säger riksdagsledamoten Johanna Haraldsson.
 • Socialdemokrater från länet
  vill att Vättern blir ett riksintresse
   

   Klassificera Vättern som ett riksintresse. Det föreslår de socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Jönköpings län i en motion till riksdagen.– Utifrån Vätterns betydelse som dricksvattentäkt är det rimligt att den ges ett starkare skydd och förklaras som riksintresse, säger riksdagsledamoten Niklas Sigvardsson.
 • Socialdemokraterna vill stärka stödet till kvinnojourerna

   I en motion till Sveriges riksdag föreslår de socialdemokratiska ledamöterna att stödet till landets kvinnojourer stärks. Behovet av detta aktualiseras inte minst under jul- och nyår.– Högtider innebär lediga dagar där kvinnor som utsätts för våld inte kan söka skydd på sina jobb. För dessa är kvinnojourernas arbete livsviktigt, säger riksdagsledamoten Azra Muranovic.