NYHET

Uttalande från distriktskongressen

I oktober genomförde Hamas en fruktansvärd terrorattack mot Israel. En attack som inte går att ursäkta eller legitimera på något sätt och som med kraft ska fördömas. Det blev starten på en väpnad konflikt där oerhört många människor har mist sina liv – merparten av dem civila palestinier.

Uttalande

Runt två miljoner palestinier beräknas också att vara på flykt i Gaza. Det är tydligt att Israel har svarat oproportionerligt och att den israeliska regeringen brutit mot internationell rätt. Vi fördömer den israeliska regeringens agerande och vill se en omedelbar vapenvila där även bosättarvåldet på Västbanken upphör. En tvåstatslösning är den enda vägen för fred.

Bara ett 50-tal mil härifrån rasar kriget i Ukraina där Rysslands folkrättsvidriga invasion är inne på sitt tredje år och tvingar en hel befolkning att leva i rädsla och ovisshet. Ryssland trodde att invasionen skulle gå enkelt, men den ukrainska befolkningen visar att Putin misstog sig rejält. Ukrainas försvarsvilja har visat sig vara en urkraft där hundratusentals kvinnor och män ställt upp, samtidigt som västvärlden har slutit upp bakom Ukraina på ett sätt som vi nästan inte sett motstycke till i modern tid – både genom militärt och humanitärt stöd och genom hårda sanktioner mot Ryssland.

Stödet till Ukraina har varit möjligt för att vi har hållit ihop. För att medlemsländerna i EU har ställt sig sida vid sida. Men det räcker inte. Sverige och EU måste göra mer. För vi vet att Rysslands ambitioner inte stannar vid Ukraina. Fler länder står på tur om Ukraina faller. Kriget handlar inte enbart om Ukrainas rätt till demokrati och frihet – utan om allas vår frihet.

Det är också den europeiska sammanhållningen som står på spel när Europa går till val i juni. Bara häromveckan avslöjades att ett ryskt nätverk finansierar högerpolitiker i Europa inför EU-valet. Syftet är minska beslutsamheten i stödet till Ukraina genom att destabilisera EU och splittra medlemsstaterna. Och det är det här valet den 9 juni kommer att handla om – sammanhållning eller splittring. När högerpopulister vill se ett splittrat och svagare EU vill vi se ett EU som håller ihop.

Socialdemokraterna i Jönköpings län

13 april 2024