Nyhet


Regionbudget 2026: Tillsammans för ett starkt, tryggt och hållbart Jönköpings län

Socialdemokraterna har tillsammans med samverkanspartierna Moderaterna och Vårddemokraterna presenterat Budget 2026: Tillsammans för ett starkt, tryggt och hållbart Jönköpings län.

Exempelbild

Vi satsar på en nära och tillgänglig vård, ett hållbart arbetsliv, robust beredskapsarbete och klimatsmart kollektivtrafik. Genom att stärka vårdens grund, investera i infrastruktur och skapa förutsättningar för ett län som växer, lägger vi grunden för ett Jönköpings län där människor vill växa upp, leva, verka och åldras.

Budgeten i korthet:

  • En trygg och nära vård i hela länet – där vårdcentralerna spelar en särskilt viktig roll och där vården och sjukvårdsrådgivningen är tillgänglig när den behövs
  • Ett starkt arbetsliv för framtidens medarbetare – där vi både lockar seniorkompetens och en ny generation
  • Civil beredskap, digitalisering och strategiskt arbete – med ökade satsningar på cybersäkerhet, samverkan med Försvarsmakten och en starkare roll för primärvården i totalförsvaret
  • Klimatsmart kollektivtrafik och hållbar infrastruktur – med förbättrat biljettsystem och insatser för ökat resande i hela länet
  • Länet som växer – med stöd till kultur, näringsliv och ungas organisering
  • Hållbar ekonomi – där vi möter en åldrande befolkning genom återhållsamhet, långsiktighet och fokus på kärnverksamhet.

– Tillsammans fortsätter vi att bygga en välfärd som ger trygghet i vardagen och stärker beredskapen vid kris. Genom kloka prioriteringar och långsiktiga satsningar tar vi ansvar för ett tryggt, starkt och hållbart Jönköpings län. Vi förbättrar tillgängligheten till vården, stärker beredskapsarbetet och skapar bättre villkor för våra medarbetare, säger Rachel De Basso (S), Regionstyrelsens ordförande.

– I Budget 2026 håller vi i och utökar de långsiktiga satsningarna på länets vårdcentraler. Vi ser att vårdcentralerna behöver stärkas för att kunna erbjuda en nära och jämlik vård i hela länet där du som invånare ska kunna lita på din närmsta vårdcentral. Dessutom ser vi att 1177 på telefon i perioder har stora utmaningar med kötider. Sjukvårdsrådgivningen ska vara tillgänglig när den behövs och därför tillskjuter vi ekonomiska resurser för att förbättra tillgängligheten och stärka kapaciteten i väntan på den pågående utredningen kring 1177 på telefon, säger Thomas Gustafsson (S), Ordförande i Nämnd för Folkhälsa och sjukvård.

Nämnd för Folkhälsa och sjukvård

Socialdemokraterna strävar efter en trygg och jämlik vård i hela Jönköpings län. Det pågår en förflyttning mot mer nära vård där vårdcentralerna utgör en central del i att uppnå en jämlik vård som är nära våra invånare. Nu utökas vårdcentralernas budget med totalt 210 miljoner under en treårsperiod (2026 – 2028).

Sjukvårdsrådgivningen behöver fungera, även de tider på dygnet då många ringer. År 2026 gör vi en ettårig satsning på 5 miljoner kronor för att förbättra 1177 på telefon här och nu. Det pågår även en utredning kring 1177 på telefon och när den är klar står vi redo att vidta långsiktiga åtgärder för att förbättra kötiderna.

Vi prioriterar barn och ungas hälsa som vi ser fortsätter försämras. Nu tillför vi ytterligare 5 miljoner för att stärka Barn- och ungdomshälsan samt Barn- och ungdomspsykiatrin. Vi avsätter även medel för att bilda barnobesitasteam inom specialistvården då övervikt hos barn är ett växande problem.

Vaccinationer är en av de viktigaste åtgärderna för förebygga smittsamma sjukdomar och ska inte vara en kostnadsfråga. År 2026 inför vi avgiftsfri vaccinering mot HPV för alla upp till 26 års ålder i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Utvecklingen av nya vaccin sker i snabb takt och för att möta detta gör vi en långsiktig satsning på 10 miljoner årligen.

Idag har vi områden inom sjukvården där kösituationen är lång och patienter tvingas vänta. Nu satsar vi ökade resurser till audionomens och logopedens ansvarsområden för att korta köerna där och förbättra för patienterna. Vi tillför även 5 miljoner till habiliteringen som har ett ökat behov och arbetar för att skapa förutsättningar för ett så självständigt liv som möjligt för personer med funktionsnedsättning.

Regionstyrelsen

Våra medarbetare utgör grunden för en sjukvård i toppklass. Vi vill både behålla viktig erfarenhet och välkomna en ny generation medarbetare. Därför breddas möjligheten att erbjuda pensionerade vårdprofessioner 30 procent högre lön vid tillfälliga behov, exempelvis under semestrar eller vid korta vakanser, i verksamheter där personalbristen är som störst.

För att stärka arbetsmiljön och skapa lärande i organisationen utvecklar vi arbetet med avgångssamtal. Att följa upp varför medarbetare väljer att lämna sin anställning ger oss en bra grund till viktiga förbättringsområden. Vi behöver ta till vara på den kompetens som finns. Därför tar vi nu initiativ till att tillsammans med kommuner i länet pröva delade anställningar mellan region och kommun. Detta ska underlätta rekrytering och utveckla samverkan mellan offentliga arbetsgivare.

Vi har ett stort fokus på stärk beredskap för ett tryggare län. Vi prioriterar åtgärder för att skydda samhällskritisk infrastruktur, stärka ledningsförmåga, utbildning och samverkan – inte minst med Försvarsmakten. Kollektivtrafikens roll i den civila beredskapen tydliggörs och nu tar vi initiativ till att skapa en mer robusthet genom en regional kris- och beredskapsplan för kollektivtrafiken. Idag lever vi i ett digitalt samhälle som ställer krav på en trygg och digital infrastruktur. Därför stärker vi cybersäkerheten för att säkra viktig samhällsservice även vid kris eller angrepp.

Välfärden ska gå att lita på och vi behöver motverka välfärdsbrottsligheten. Fokus ligger på att tidigt upptäcka oegentligheter och förebygga felaktig användning av offentliga medel. Varje krona ska göra nytta där den behövs mest.

Miljöomställningsarbetet fortsätter att prioriteras och under 2026 skapas en särskild miljöomställningspott på 5 miljoner kronor för att stöta klimatsmarta initiativ i regionens egen verksamhet. Pengarna ska användas till initiala omställningskostnader i verksamheterna som på sikt leder till minskad klimatpåverkan

Vi arbetar för att minska hälsoklyftorna och stärka jämlika livsvillkor för barn och unga. Vi intensifierar även arbetet för ett mer jämställt län där kvinnor och män har lika möjligheter till hälsa, inflytande och trygghet. Jämställdhetsintegrering är ett prioriterat utvecklingsområde inom hela den regionala verksamheten.

Högskolan i Jönköping ska bli universitet tycker vi och därför driver vi på att högskola ska få universitetsstatus. Det stärker möjligheten till forskning, kompetensförsörjning och utveckling i hela länet. Ett universitet ger fler möjlighet till högre utbildning nära hemmet och gör regionen mer attraktiv för både företag och invånare. Påverkansarbetet mot staten är en viktig del i detta arbete som vi fortsätter att driva.

Nämnd för Trafik, infrastruktur och miljö

Vi har ett fortsatt fokus på ökat resande med kollektivtrafiken i vårt län. För att främja det kollektiva resandet även under sommaren i kombination med att stärka tillgängligheten till kultur kommer vi nu att utreda möjligheten att införa en särskild sommarbiljett. Syftet är att sommarbiljetten ska kunna kombineras med fri eller rabatterad entré till museum och kulturverksamheter i länet. Kulturupplevelser ska inte vara en klassfråga och målet är att fler, och särskilt barn och unga i ekonomiskt utsatta familjer, ska få en större möjlighet att ta del av kulturupplevelser under sommaren.

Vi vill att alla ska ha jämlika förutsättningar till att kunna ta sig till och från arbete. Därför har vi sagt nej till att avskaffa månadskortet för färdtjänst till och från arbetet. För att få i ordning på de kraftigt ökade kostnaderna inom serviceresor ska istället kostnadseffektiva lösningar som ger förbättrad service prioriteras.

Alla ska kunna ta sig till sitt vårdbesök och för att förenkla sjukresornas tillgänglighet föreslås nu ett genomförande av möjligheten till att resa på kallelse. Detta innebär att sjukresor samordnas tillsammans med vårdens kallelser och syftet är att göra det enklare för invånare att ta sig till vården genom att kallelsehantering och reseplanering integreras inom ramen för sjukresor.

Vi behöver fortsätta värna om klimatomställningen och få fler att välja alternativa transportsätt än sin egen bil. För att underlätta resandet i vardagen kommer vi nu att utreda möjligheten till att införa tjänster som möjliggör för resenärer att planera, boka och betala för resor med olika transportmedel, exempelvis tåg, buss, bilpool eller cykel, i ett och samma bokningssystem. Vi arbetar även strategiskt med en koldioxidbudget för att minskaklimatpåverkan och driva på den gröna omställningen i länet.

Nämnd för Arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet

Vi vill främja besöksnäringen i länet som bidrar till fler företag, fler som vill bo och verka i länet, fler som besöker länet och skapar sysselsättning. Dessutom bidrar besöksnäringen till att servicen ökar samtidigt som den bevarar och utvecklar unika natur- och kulturmiljöer, både lokalt och regionalt. Region Jönköpings län och det helägda bolaget Smålands Turism, har nära samverkan med länets kommuner och aktörer. För att Smålands Turism fortsatt ska kunna bedriva och utveckla sin verksamhet tillförs 1,5 mnkr årligen.

Attraktionskraften behöver öka, både i stad och på landsbygden. Därför satsar vi fortsatt på att stötta projekt inom området platsutveckling. Genom platsutveckling skapas miljöer där människor vill bo, leva och verka på, vilket är en avgörande faktor för en attraktiv region.

Vi vill fortsätta att utveckla ett rikt kulturliv som når hela länet. För att fler ska kunna nås av den kultur som Region Jönköpings län producerar ges uppdrag att utreda möjligheten att öka den digitala närvaron ute i länet för Kulturhuset Spira. Vi skjuter även till 1,5 miljoner årligen för att kunna behålla och utveckla Kulturhuset Spiras dansverksamhet. Detta är viktigt för att fortsatt kunna erbjuda scenkonst av högsta kvalitet.

År 2026 är det val och därför har vi budgeterat 300 000 till politiska ungdomsorganisationer.